A gumikról

9

A gumiabroncs

A gépjármű kerekeken keresztül támaszkodik az úttestre. A motor által létrehozott és a hajtáslánc által továbbított vonóerőt, valamint a fékberendezés által előállított fékezőerőt a gumiabroncsok viszik át a talajra. A vezető által szándékolt, kormányberendezés segítségével kiváltott irányváltoztatás végrehajtása is a (kormányzott) kerekek feladata, de a jármű haladási irányban való tartásáért is a gumi - a gumi és a talaj között fellépő súrlódás - felel. Természetesen a keréknek a jármű súlyából származó súlyerőt, a forgás közben fellépő centripetális erőt is el kell viselnie, a használat közben jelentkező dinamikus erőhatásokat is ki kell állnia, a talaj irányából érkező lökéseket, rezonanciákat elvárt mértékig csillapítania kell. Továbbá adott mértékig ellen kell állnia a használat közben fellépő koptatóhatásnak, és megfelelő biztonsági tartalékkal is rendelkeznie kell. Elvárt, hogy alkalmazása alacsony zajterheléssel járjon. Elég sokrétűek tehát az utcai használatra szánt gumiabronccsal szemben támasztott követelmények. Nem túlzás ezért azt állítani a gumiabroncsról komplex igénybevétele és biztonságkritikus volta miatt, hogy a gépkocsi egyik legfontosabb szerkezeti eleme. A gumiabronccsal szemben emiatt komoly konstrukciós követelmények vannak támasztva.

Összefoglalva:

 • jó súrlódási, tapadási tulajdonsággal rendelkezzen
 • kis gördülési ellenállással bírjon
 • képes legyen a fékező-, vonó- és oldalvezető erő kifejtésére
 • elvárt kormányvisszajelzéssel bírjon
 • megfelelő rugózással és csillapítóhatással rendelkezzen  (oldalirányban is)
 • kevésbé melegedjen használat közben
 • alacsony zajkeltéssel járjon alkalmazása
 • jó vízelvezető képességgel bírjon (utcai és esőben használatos versenygumi esetén)
 • a fellépő erőhatásoknak a kívánt mértékig ellenálljon
 • lehetőleg hosszú élettartamú legyen

A gumiabroncs méretjelölése

Alapesetben a személygépjármű gumijának méretét a névleges szélességével és a kerékpánt átmérőjével adják meg, feltüntetve emellett szerkezetére, teherbíró képességére és a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó jelöléseket. A megadott névleges méretek  nem azonosak a tényleges méretekkel, ezért a pontos méreteket táblázatból kell kikeresni. Valamennyi feltüntetett névleges méret üzemi nyomásra felfújt, terheletlen abroncsra vonatkozik. A fő- és mellékinformációk mellett számos egyéb jelölés is feltüntetésre kerül (kerülhet) a gumi oldalfalán (lásd lejjebb).
Mielőtt belemerülnénk a méretjelzésekbe, ismerkedjünk meg 2 fontos mellékinformációval: a gumi megengedett legnagyobb terhelését és végsebességét a terhelési index (angolul load index) és a sebesség index (speed rating, speed symbol) adja meg.

5

Gumiabroncsok műszaki állapota ellenőrzése

Csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a mintázat mélysége a futófelület teljes kerületén eléri:

- 75 cm-t meg nem haladó átmérőjű gumiabroncs esetében az 1,6 mm-t ( ált. személygépkocsik és terepjárók)

- 75 cm-nél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t (ált. teherautók)

A kopás mértékének megállapításához segítséget nyújtanak az abroncs mintázatának árkaiban több helyen is megtalálható kis kiemelkedések, a kopásjelzők, melyek magassága éppen 1,6 mm.  Elhelyezkedésüket a gumiabroncs vállrészén feltüntetett háromszög alakú kis nyíl, illetve a TWI felirat  mutatja.

kopasjelzok

Javaslat:

Biztonságod érdekében nem érdemes megvárni, míg a gumik kopásjelzőig kopnak ( >>> megnövekedett fékút, fokozódó aquaplaning-veszély) A nyári gumikat 2,5-3 mm, a téli gumikat pedig 4 mm profilmélység elérésekor ajánlatos  újakra cserélni.

A terhelési index

A terhelési indext számmal jelölik a gumi oldalfalán és arra vonatkozóan közöl adatot, hogy a megengedett legnagyobb nyomásra felfújt abroncs mekkora maximális tömeget bír el biztonsággal a meghatározott üzemi tartományon belül:

6

A sebesség index

A megengedett legnagyobb sebesség értékét betűvel jelölik és arra a maximális sebességre utal, melyet a gumi hosszabb időn keresztül biztonsággal elvisel adott üzemi körülmények között:

7

 

Radiál abroncs

Régi szabvány szerinti jelölés: 165 SR 14
ahol:

165: a gumiabroncs névleges szélessége mm-ben kifejezve
SR: R: radiál szerkezetű abroncs S: sebességindex (180 km/h legnagyobb megengedett sebesség)
14: a kerékpánt átmérője angol hüvelykben megadva. Milliméterben a szóban forgó jelölés: 14 * 25,4 mm= 355,6 mm

Radiál abroncsok ECE (Economic Commission for Europe) szabvány szerinti jelölése (napjainkban ez az elterjedt és elfogadott jelölési módszer):
Gumiabroncs méretjelölése: 195 / 50 R 15 77 V
ahol:

195: A gumiabroncs profilszélessége [mm] (195 mm)
50: Az abroncs oldalfalmagasságának aránya a profilszélességhez képest [%] (195 * 0,5 = 97,5 mm)
R: Az abroncs radiál szerkezetű
15: A gumiabroncs belső pereméhez illeszkedő felület átmérője angol hüvelykben [coll] (15 * 25,4 = 381 mm)
77: Súlyindex, a gumi statikus terhelhetőségét adja meg (77 = max. 412 kg)
V: Sebességindex, a megengedett maximális sebességet jelöli (V = max. 240 km/h)

Ha nincs megadva a profilmagasság aránya, akkor /82-es méretet jelent.

A defekttűrő abroncsok jelölései

A defekttűrő abroncsok jelzései gyártónként eltérhetnek, a szokásos jelölések:

 • DSST: Dunlop Self Supporting Technology
 • EMT: Goodyear Extended Mobility Tyre
 • RFT: Bridgestone Run Flat Tyre
 • ROF: Run On Flat
 • RSC: Runflat System Component
 • SSR: Continental Self Supporting Runflat
 • ZP: Michelin Zero Pressure

 

Európai úniós minősítés

 • A 2012-ben életbe lépő EU szabályozás (1222/2009) célja a közúti közlekedésben részt vevő járművek biztonságának, hatékonyságának javítása, illetve a gumiabroncsok környezet-terhelésének csökkentése. Az elmúlt években egyre inkább megnőtt a vásárlók információ igénye a gumiabroncsok tényleges teljesítmény jellemzői iránt. Az EU-s szabályozás ehhez kíván segítséget nyújtani három fontos paraméter tekintetében. Az előírás értelmében 2012 november 1-től minden, 2012 július 1. után gyártott személy-, terepjáró-, kishaszonjármű- és teherautó gumiabroncson kötelező feltüntetni (vagy az értékesítési ponton el kell helyezni) az adatokat, a vásárlás előtti tájékoztatás érdekében. Továbbá a vásárláskor kapott számlán is fel kell tünteni az abroncscimke adatait. A cimke 3 jellemzőről közöl adatot: üzemanyag-hatékonyság (gördülési ellenállás), fékezés nedves úton, gördülési zaj.

 

8

Fékezés nedves úton

 • Biztonsági szempontból a gumiabroncs egyik legfontosabb jellemzője a nedves úton mért tapadás. A jó nedves tapadással rendelkező gumiabroncs fékútja csapadékos időben rövidebb. Az EU-s abroncscimkén feltüntetett adatokból éppen ezért ez az elsődleges választási szempont. A gumiabroncs nedves úton való fékezési teljesítményét szabványosított körülmények között, személygépkocsival mérik. Az összehasonlíthatóság érdekében a gumiabroncsok teljesítményét egy referenciaabroncshoz hasonlítják.
  Mérési paraméterek:

 • fékezés ABS-szel 80 km/h sebességről 20 km/h-ra
 • vízréteg vastagsága: 0,5-1,5 mm
 • téligumik: 2-20 °C
 • nyárigumik: 5-35 °C
 • A referenciaabronccsal összhasonlítva történik a besorolás, a legjobb érték az "A". Az egyes kategóriák között kb. 2,6m a fékút különbsége. Az adott abroncs besorolása a cimke jobb felső részén található.

Címkék